Thursday, September 11, 2008

Kesilapan Kerap Muslim di Ramadhan

Salam.sekadar perkongsian pintar.article ni aku jmpe kt al-ahkam.net.hasil tulias saudara zaharuddin abd rahman.sangat menarik untuk di jadikan panduan dalam kite berpuasa di bulan ramadan yg mulia ini.moga sama2 mendapat manafaat..

Pada hemat saya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif ‘mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT.

Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah :-

1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam). Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112).
Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain. Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam.
Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18)
يا رسول الله , أي الدعاء أسمع ؟ : قال : جوف الليل الأخير ودبر الصلوات المكتوبة
Ertinya : "Ditanya kepada Nabi (oleh seorang sahabat) : Wahai Rasulullah :" Waktu bilakah doa paling didengari (oleh Allah s.w.t) ; jawab Nabi : Pada hujung malam (waktu sahur) dan selepas solat fardhu" ( Riwayat At-Tirmidzi, no 3494 , Tirmidzi & Al-Qaradhawi : Hadis Hasan ; Lihat Al-Muntaqa , 1/477)

4) Menunaikan solat witir sejurus selepas terawih. Menurut dalil-dalil yang sohih, waktu yang terbaik bagi solat witir adalah penutup segala solat sunat di sesuatu hari itu berdasarkan hadith ertinya "Jadikanlah solat sunat witir sebagai solat kamu yang terakhir dalam satu malam". (Fath al-Bari, no 936). Sememangnya tidak salah untuk melakukan witir selepas terawih, cuma sekiranya seseorang itu yakin akan kemampuannya untuk bangun bersahur dan boleh melakukan solat sunat selepas itu, maka adalah lebih elok ia melewatkan witirnya di akhir malam.

5) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, ‘ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi ‘kurus kering' pastinya.

6) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih. Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

7) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah. Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

8) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

9) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat. Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

10) Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah' bagi sahur. Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah ‘lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md ‘Uqlah, hlm 278)

11) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat. Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

12) Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram, samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba. Ini sudah tentu akan memberi kesan yang amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan, kerana status orang terlibat dengan riba adalah sama dengan berperang dengan Allah dan RasulNya, tanpa azam dan usaha untuk mengubahnya dengan segera di bulan 'tanpa Syaitan' ini, bakal menyaksikan potensi besar untuk gagal terus untuk kembali ke pangkal jalan di bulan lain.
Nabi Muhammad menceritakan :-
ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ أَشْعَثَ أَغْبَرَ يَمُدُّ يَدَيْهِ إلى السَّمَاءِ يا رَبِّ يا رَبِّ وَمَطْعَمُهُ حَرَامٌ وَمَشْرَبُهُ حَرَامٌ وَمَلْبَسُهُ حَرَامٌ وَغُذِيَ بِالْحَرَامِ فَأَنَّى يُسْتَجَابُ لِذَلِكَ
Ertinya : menyebut tentang seorang pemuda yang bermusafir dalam perjalanan yang jauh, hal rambutnya kusut masai, mukanya berdebu di mana dia mengangkat tangan ke langit : Wahai Tuhanku...wahai Tuhanku... sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan pakaiannya haram..Dan dia dibesarkan dengan memakan makanan haram maka bagaimana Kami mahu mengabulkan doanya. ( Riwayat Muslim, no 1015, 2/703 ; hadis sohih)
Justeru, bagaimana Allah mahu memakbulkan doa orang yang berpuasa sedangkan keretanya haram, rumahnya haram, kad kreditnya haram, insurannya haram, simpanan banknya haram, pendapatannya haram?. Benar, kita perlu bersangka baik dengan Allah, tetapi sangka baik tanpa meloloskan diri dari riba yang haram adalah penipuan kata Imam Hasan Al-Basri.

13) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka. Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-
ثلاثة لا ترد دعوتهم , الإمام العادل , والصائم حتى يفطر ودعوة المظلوم
Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )
Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.
إن للصائم عند فطره دعوة لا ترد
Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak" ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman


chak de!!

Selamat berpuasa... =)

Salam Ukhwah... agak lama gak aku tak menjengah kt blog ni sejak balik cuti.selalu la tengok.tapi x update pon.masuk hari ni alhamdulillah da 2 minggu aku kt malaysia.balik bercuti di bulan ramadan ni de bnyak kelabihan.. n banyak gak kurang nye.lebihnye dpt la fokus lebih ckit kt amalan bulan pose nih.kurangnye xdpt sgt la nk menghayati makanan2 kt Malaysia nih.hahahahaha.. ape pon aku nk ucapkan SELAMAT BERPUASA pd sume sahabat rakan taulan.moga ramadan kali ni jadi madrasah untuk kite menjaga diri,mengawal hawa nafsu n membanyak kan amalan...

opss.. Sebelum terlupa.time kaseh aku ucapkan pada semua sahabat n teman atas doa kalian.birthday aku 3 september yg lepas.alhamdulillah.umur da 22 taun.moga2 aku dapat jadi hamba yg lebih bertaqwa dan anak yg soleh.x lupe gak thanx pd insan teristimewa asat buku tu.hehehehehe.. best woo.. mudahan dpt jd panduan dlm hidup dulu kini dan selamanya...

Moga cuti yg berbaki beberapa minggu ni dapat di isi ngn manafaat.. =)


chak de!!!

Tuesday, August 26, 2008

Aku kat Bangaluru International Airport....

salam ukhwah...
aku skang ni kt Bangaluru International Airport... airport baru.gaya mcm KLIA tapi still xle nk lawan la.dengar cite bnyak yg kene baya.ntah la tempe nih..
waaa... xsabar nk naik flight balik msia mlm nih.insyaALLAH sok pagi sampi la.dapat la makan nasik lemak ibu masak.hohohohoho.kitorg smpi cni tghari td.ade 10 org 4 laki 6 gadis.sampi cni tghari td kul 11 lbih.. flight mlm ni plak kul 1250.bapak la lama nk kene tunggu kt cni.klo nk kuar kang kene baya plak klo nk masuk balik.cmni la hidup kt india ngn tempe2 nih.. tempe.. what u expect??? hahahahaha.. tunggu kt cni mmg tahap bapak bosan la.td sampi cni ok lagi.main magic2,jalan2,mkn2.. skang ni da mati akal xtau nk watpe.dah tu nak kene tunggu smpai mlm ni plak tuh.sekali rupenye kt cni de wireless free.kira ok la.sementara aku tengok2 apa yg jadi kt P44 Permatang Pauh saje la gatal2 tulis kt cni.adakah calon PKR yg di agung2 kn tu berjaya mengekal kan kerusi yg di pegang selama lebih sepuluh tahun??? dan berjayakah pihak kerajaan merampas kerusi tuh??? ntah la.. malas aku nk komen banyak.. klo kite bukak berita kite le tau pe yg sbnanrnye n cmner keadaan tuh...

Bercerita tentang aktiviti budak3 kt cni.paiz bersama PSP die main game je la.. amad??? hahahaha ntah la.. x tetap.. perut asik lapa jer.. kimi plak x abis2 ngn bola die.. eva masih lagi membaca yg jd die punye hobby.patutla die excellent.adik plak tgk movie..kira ok la.. 1 movie le amik masa dlm 2 jam.kakak plak tdo jerh.hahahahhaa.. jgn mara kak... damia asik ngn paper die je.main tulis2 ape ntah.hani ngn si fatin ni plak gaya merempat je duk kt tepi tong sampah.. bukan wtpe.. tgk movie.. hahahahaha.. mcm2 la diorg nih..

ok la... mals plak aku ni tulis pnjg2... mudahan segala urusan kitorg lancar dan selamat dalam perjalanan.dan muadahan urusan di permatang pauh juga lancar.moga ALLAH tunjukkan kebenaran n menghapuskan kebatilan...
moga sume ni dapat mmbawa 1 perubahan untuk rakyat Malaysia...
amin...



pic ala2 'gadis' di toilet..



amad yg 'mati' kebosanan..



paiz ngn kimi..



eva adik dan kakak yg zzZZzzZZ...



hani n fatin yg merempat...



aku yg best... =p



Chak de!!!

Tuesday, August 19, 2008

askar askar atok mak...

Salam Ukhwah...
Sobahal khair.Selesai solat subuh dan aktiviti2 sunat.aku tak tahu nak buat ape.sekadar click2 mengatahui berita semasa di malaysia di awal pagi.ape lagi nk buat ye? study? hahahahaha.sengaja aku tak bukak buku pagi2 nih.sebab nanti nak di buka jua.biarlah awal pagi ni aku isi dengan sesuatu yang lain ckit.ape yg lainnye? tulis blog?? hahahahaha.mungkin senaman jari or senaman perasaan.sekadar berceloteh macam org2 tua di awal pagi mengejutkan anak yg liat nak bangun subuh..

alhamdulillah..perjuangan Final exam semakin sampai ke penghujungnye.Lusa aku start exam practical hingga Ahad dan selasa aku bole berangkat pulang ke tanah air.wooohooo.... giler tak sabar lah aku!!! Namun bile dikenangkan result yang bakal keluar..MasyaALLAH.. Moga ALLAH berikan ssesuatu yang terbaik untuk hidup aku.aku pon da usaha sehabis baik.dan skang ni la masa untuk tawakkal pada Yang Maha Kuasa.dengan kehendak Dia ape pon bole jadi...

Memikirkan aktiviti aku ketika waktu cuti nanti.Hurmm... ape aku nk buat yer?? sudah tentu aktiviti akan datang ni berbeza dengan cuti yang lepas2.dengan ape yg da terjadi mungkin tiada lagi lunch dan minum2 petang bersama si dia.. hehehehehe.ye la.. bulan puasa kan?? tapi if x bulan puasa pon mybe xde gak.. alahai.. Hanya Dia yang Maha Mengetahui..
Tapi yg paling pasti aku sangat tak sabar nk balik jumpe askar2 aku nih.skang ni da ade 5 orang.wohhhooo... baru 17 august lepas kak yong selamat lahirkan askar yg no empat.campur ngan anak angah da jadi lima la.. rindunye la aku kt budak2 nih.rase kalo dapat ni mamang aku gigit sorang2.hahahahaha.ucuk diorang ni memang ganas.sekadar menceritakan perihal askar2 aku merangkap askar2 atok mak nih...

Amirah Ainin Sofea-skang ni die da darjah 3.aku panggil die kakak sebab die yang sulung.sekolah kat Sekolah Kebangsaan Seri Makmur sekolah umi die.bole tahan gak skang ni budak nih.otak yg cerdik.tp suke menjawab.agaknye die ni ikut perangai ucuk die kot... hahahahaha..

Muhammad Amirul Syahmi-aku panggil 'adik'.skang ni darjah satu.angan2 nak jd macam mawi.kuat tul penangan budak Felda Taib Andak ni kt anak buah aku nih.asal aku balik je sure la nk pow toys.biase la budak2.. die ni soft spoken.sebab die start cakap lmbat ckit.cakap lembut jer.tapi bile aku tnya cikgu sekolah die.. bole tahan gak bising die nih..

Nazreen Irfaan- ni anak angah yang sulung.aku tulis ni ikut umur diorg.sape kuar dulu ucuk tulis dulu.kecik n kurus jer.tapi nakal n kencang.cerdik sangat2.asal nampak kubah jer.. Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. kalau nangis bawak jalan naik kete,nmpak masjid sure diam.Mudahan besar nanti rajin g masjid.aku panggil die ni 'ipaan'.kadang2 mak lang die panggil die ni 'kancil'.. sebab kecik n kencang...

Muhammad Amirul Safwan- wawan ni aku xbanyak sangat yg aku bole cite.sebab die lahir pon time ucuk die blaja kat india.sempat jumpe die ni seminggu pas die lahir.n kalau di kira2 aku jumpe ngn wawan ni 2 .5 bulan jer.sebabdapat jumpe pon time aku cuti.tapi xpe.. die xkan jadi anak buah tiri aku.. sebab nama die ni aku yg bagi.. hahahahaha.. bangga2!!!

Amirah Aisyah- ni askar yg paling latest.aku pon xtau nk cite ape.lahir 17 august malam nisfu syaaban.kak yong rambut die ni lebat sampai dahi.hidung mancung jari runcing.camne la rupenye yer.. lahir berat 2.48KG... waaaa.. ucuk x sabar nk gigit ko dik... =)

Apela senaman yg aku buat pagi2 ni yer.. hehehehehe.ok la.. sampai cni la dulu.klo de kelapangan sok lusa aku cite pasal tok nenek aku plak.hohohoho...

Doakan kejayaan aku dan sahabat2 yang lain dalam exam nih.Moga ALLAH kurniakan yang terbaik dan murahkan rezeki kami... amin...


dekat eye on malaysia...


dekat playground kt sg besar.time ni bebudak ni gemuk ckit...


irfaan ngn safwan...


ipaan ngn ucuk b4 ucuk nk balik india...


ipaan ngn atok mak.. bulu mata die ni mcm penyapu...


cak!!! ucuk ni x senonoh la....


ni gaya kalau bau bucuk.. !!!! blek!!!


ucuk yang best... =)



chak de!!!!

Wednesday, August 13, 2008

Post exam state...

Salam ukhwah...
selesai solat isyak.masih tak tahu nak buat ape pas nih.ye la... baru abis exam teori la katekan.sedang merancang2 masa sebelum study utk practical paper.syukur alhamdulillah.setelah hampir 4 minggu setengah struggle berakhir jugak exam 2nd year ni.namun result masih belum di ketahui.Ya ALLAH... murahkan la rezeki hambaMu ini dan sahabat2 yang lain.Practical start next week.jumaat sabtu ahad.then selasa insyaALLAH pulang ke tanah air.fuh... xsabar2 aku nak jumpe insan tersayang.lebih2 lagi anak2 buah aku tuh.masing2 da besar.cedik mcm kancil.insyaALLAH entry2 pasni aku try utk citekan psl permata2 hati aku nih.rase mcm nak gigit2 jer.

Mengenangkan paper yg telah aku jawab.insaf gak bile di kenangkan.hanya tawakal je yg ade sebagai bekalan.doa yang tak putus aku panjatkan.sebab ape??? hanaya DIA la yg leh tentukan segalanya...=)

masih takde idea nk tulis ape... nakmintak pendapat korang la... agak2 la.. klo korang masuk blog2 org lain kan... ape yg korang nk tengok kt dalam tuh????
sekadar mencarik idea untuk di tulis pada keluaran akan datang...


chak de!!!

Monday, August 11, 2008

tak bisa miliki...

Salam ukhwah...
Baru pas balik library study forensic.hampir setahun aku x study kt sana.. tup2! mlm ni aku g plak.hahahaha.tp xbest sgt.myb sbb x biasa kot.xde hal la sume nih.arini aku abis final 2nd year paper microb.so da abis 3 paper n tinggal another forensic jer.mudahan forensic ni aku le wat.yg pnting kene usaha ikhtiar n tawakkal.skadar berkongsi cite..smlm jd antara hari2 yg paling tough dlm hidup aku.hehehehe.. bunyi suspen jer kan.ntah ape la yg jd semalam tuh... moga ini la jalan yg terbaik yg ALLAH tunjukkan... amin...

aku ttbe rase nk kongsi plak lagu nih ngn korg.sedap wooo.. klo dngar syahdu jer.. alahai.. gaya jiwang plak aku nih.lagu samson 'tak bisa miliki'

xtau la die de makna yg significant dlm hidup aku skang ni o tak.cume bile dngar mcm best.enjoy...


Wednesday, July 30, 2008

Israk Mikraj...????

Assalamualaikum…

Hari ni 30 Julai,27 Rejab kan?? agak2 kite ingat tak ape peristiwa yg penting yg berlaku hari nih bagi kalender umat islam?? Kalo x ingat tu mmg la kene cek balik dri sndri.hehehehe.Mudahan kesedaran kite tentang agama ni masih ade n menebal dalam diri kite. Sekadar berkongsi ngn sahabat2 di kala sibuk ngn persiapan final xam.aku amik article nih dari 1 lawan web, meneceritakan ckit tentang israk mikraj nih.nak tulis sendiri bukan x mampu.cume xlarat n x sempat jer.. hihihih..Ape yg paling penting kt cni adalah pengajaran yg kite perlu amik n jadikan iktibar atas peristiwa isra mikraj nih.moga sedikit usaha nih dapat bg manafaat pada sume… =)

27 Rejab mencatatkan peristiwa penting dalam kerasulan Nabi Muhammad SAW iaitu perjalanan Israk Mikraj perjalanan Baginda dari Masjidil Haram di Makkah ke Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis di Palestin serta dari Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit ketujuh.Firman Allah bermaksud:

"Maha suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Masjidil-Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya (dengan diturunkan nabinabidi negeri itu dan kesuburan tanahnya), agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." (Surah al-Isra', ayat 1)

Peristiwa ini berlaku setahun sebelum hijrahnya Nabi SAW ke Madinah bersamaan tahun 721 Masihi. Ia berlaku di tengah-tengah tekanan dan hinaan yang kuat yang dialami oleh Rasulullah dan sahabat daripada kelompok Musyrikin Makkah seperti Abu Jahal dan Abu Lahab.Israk Mikraj adalah satu perjalanan kilat Nabi Muhammad pada malam hari atas kudrat dan iradat Allah dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa. Baginda kemudian naik ke langit sampai ke Sidratil Muntaha, bahkan ke Mustawa dan sampai di bawah Arasy Allah (suatu tempat di mana alam ini diatur) dengan menembusi tujuh lapis langit, lalu kembali semula ke Makkah pada malam yang sama. Kisah-kisah dalam peristiwa Israk dan Mikraj mengandungi sesuatu yang amat menakjubkan kerana ia tidak sama dengan cara perjalanan ditempuh oleh manusia biasa. Perjalanan ini adalah perjalanan istimewa menggunakan kenderaan Allah yang kelajuannya tidak boleh ditandingi dengan apa saja kenderaan yang direka oleh manusia.Dalam peristiwa itu Rasulullah SAW diperlihatkan kekuasaan Allah serta balasan yang bakal diterima umatnya di akhirat nanti…



Pengajaran penting daripada Israk dan Mikraj

Menurut Syeikh Prof Dr Yusuf al-Qaradawi, menerusi peristiwa berkenaan, kita boleh fokuskan kepada dua perkara penting, pertama berhubung dengan Masjid al-Aqsa dan hubungan dengan Masjid al-Haram, kedua mengenai kewajipan solat yang diserahkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Persoalannya di sini, mengapa Allah tidak memperjalankan baginda terus ke langit ketujuh, tetapi singgah dahulu di Masjid al-Aqsa?

Ini kerana Allah mahukan agar baginda bertemu dengan para Anbiya terlebih dahulu bagi menyatakan sokongan padu mereka terhadap kerasulan Nabi Muhammad, di samping mahu baginda singgah di sebuah tempat yang penuh dengan keberkatan daripada Allah SWT seperti yang disebut dalam ayat pertama surah al-Israk.

Kepimpinan baginda menjadi titik tolak penyatuan akidah dan syariat di kalangan para Anbiya, justeru baginda menjadi imam solat kepada mereka, iaitu kepimpinan bersifat global, bukan hanya untuk kaum atau bangsa tertentu, malah buat manusia sejagat yang terdiri daripada pelbagai etnik, suku kaum, bangsa yang menunjukkan kebesaran Allah dalam mencipta makhluk bernama manusia.5

Hubungan Masjid al-Haram dan Masjid al-Aqsa tidak dapat disangkal oleh individu Muslim yang sayangkan agamanya. Ini kerana dari segi sejarah menunjukkan Masjid al-Aqsa adalah kiblat pertama umat Islam sebelum berpindah kepada Masjid al-Haram hingga ke hari ini.

Justeru adalah menjadi tanggungjawab semua pihak khususnya di kalangan umat Islam membebaskan Masjid al-Aqsa dari cengkaman rejim Yahudi-Israel, kerana ia ada kaitan dengan persoalan akidah mereka.

Pengajaran kedua terpenting menerusi peritiwa Israk dan Mikraj, ialah pelaksanaan ibadat solat lima waktu, ia merupakan mikraj (lif/tangga) seorang Muslim menghadap Tuhannya, kepentingan solat juga tidak dapat dipersoal oleh mana-mana individu Muslim, walau apapun jawatan dan kedudukannya dalam masyarakat.

Apabila solat seseorang itu beres dengan Tuhannya, maka akan bereslah urusan hidupnya yang lain, hubungan roh seorang muslim itu sangat penting dengan Tuhannya, justeru ia ada kaitan dengan kedua-dua masjid yang disebutkan di atas.

Apabila seseorang itu menunaikan solat dengan penuh khusuk dan tawaduk, dia seolah-olah sedang berkata-kata dengan Allah, ia terserlah ketika membaca al-Fatihah tujuh belas kali sehari semalam, untuk menyatakan munajat dan aduannya kepada Allah bagi memudahkan tugas dan peranannya untuk menyeru manusia ke jalan kebenaran.

Haaa… ni la yg kite kene amik tau n amik pengajaran die… article pasal pengajaran ni aku amik dari al ahkam.net…

Sekadar berkongsi pengalaman n sama2 kite hayati perjuangan Rasulullah saw dalam menyebar kan Islam.Aku de attach beberapa pic yg sempat aku snap masa berkesampatan menunaikan umrah last year.sama2 la kite hayati perjuangan baginda.agak2 kalo Rasulullah dulu x sampai risalah suci Islam ni, pasti kite x kan dapat merasai kemanisan iman dan islam yg berada dlm hati2 kite hari nih.Alhamdulillah…




Ni pic Jabal Uhud tempat di mana peperangan pd tahun ke 3 Hijrah.kt belakang bukit tu de 1 gua tempat di mana Rasulullah di sorok kan.n kt tempat tu la gigi baginda patah.masa amik ni aku berdiri kt bukit kecil uhud.tempat pasukan pemanah yg x dengar arahan Rasulullah.yg mmbawa kepada kekalah pasukan Islam…




Ni plak bukit di mana terletaknye gua Tsur.Tempat Rasulullah dan saidina abu baker bersembunyi sebelum berhijrah ke Madinah.waktu tu Rasulullah di buru oleh org2 quraisyh yg di janjikan hadiah sbanyak 100 ekor unta.korg tengok betapa tinggi bukit ni Rasulullah daki…




Ni plak kwasan sbelah Masjidil Haram, dulu ni tempat perkampungan Bani Hashim keturunan Rasulullah.Kawasan ni la yg di pulaukan oleh org2 Qurasyh selama 3 tahun. Sampai mereka yg dipulaukan tu terpaksa memakan daun n ranting2 kayu.. Insaf… n rumah kecik tu di katakan tempat di mana rumah Rasulullah n tempat baginda di lahirkan.skang ni diorg jadikan library.Kalo x silap aku brother aritu cite de pihak cube nk runtuh kn library tu tp x berjaya.. Wallahualam…

p/s> aku xdpt plak nk amik pic jabal rahmah tempat diamana terletaknye Gua Hira'.Bas tu xnak berenti n masa lalu kt tempat tu plak die laju sangat.xsempat n amik... hihihihihi..
Moga2 dapat amik iktibar dan pengaran...



Chak de!!!

Tuesday, July 29, 2008

minyak oh minyak...

Salam Ukhwah...
aku ni bkn la nk jadi blogger yg aktif menentang sangat kerajaan kite nih... sbb scholarship aku pon diorg yg bagi.tp bile aku tgk poltik malaysia yg makin kotor, korup n jijik.sape mau tahan beb???
paling aku panas sgt hal minyak nih.nk cakap banyak pon malas.kite sama2 le surf n carik maklumat psl bnde nih.dulu kata minyak dunia naik.sakng ni da trun harga x turun2 gak.aku xde hal la sbb tingal kt india ni even minyak kt india ni lagi la mahal giler2 compared to kt malaysia.tp bile diorg umum je inyak naik aku terus teringat sume family aku.cmne la nk tahan n bajaet ngn sume ni.aku kire2 balik kalo dulu isi full tank wira aku tu baru je RM80.skang ni da jd RM120.barangkali nk tunggu aku naik jd PM dulu kot.hahahahaha...



Apela yg aku ngarut dekat2 nk xam ni kan...
ape pon final xam aku 7th August.doakan aku n sahabat2 yg lain.moga ALLAH mudahkan urusan kitorg kt cni.amin...



Chak de!!!

Monday, July 21, 2008

Bila hati menjerit.....

Salam Ukhwah utk sume..
selesai solat maghrib.aku kehilangan mood utk stdy.kepala jd sakit n berat.ntah la.rasa mcm penuh rasa mcm kosong.Hanya ALLAH je yg tau pe yg de dlm hati aku nih.Skang tgh study week utk final xam.Hari ni masuk minggu ke-2.. Namun jika ditanya pe yg ada dlm dada.. hurmmm.. ape ek??? InsyaALLAH walau ape pon aku kene terus melangkah.. n usaha...
jgn biarkan masalah semalam menghantui aku.aku xle trus cmni.hidup mesti di teruskan.faktor insan perlu di kurangkan..biar la aku serahkan sumenye pada ALLAH..Mudahan aku di tunjuk kan jalan yg terbaik utk selesaikan segalanya n mudahan aku di murah kn rezeki.. myb aku skang ni kene berfikiran matang.. x le nk bawak perangai budak2 n manja aku nih.. manja ke?? hahahahaha... lawak sunggu bile aku kenang kan.xpe la... die perlu bersendri.dia xmahu di gangu.n die x mahu di paksa.biarla masa yg menentukan ape yg akan jadi... Yg penting skang ni aku kene fokus.ni jer peluang yg aku ade.ni je usaha yg aku bole semai.mudahan aku untung ketika musim mneuai kelak.ade 17 hari lg b4 xam.. 1 tempoh yg lama.. tp bile toleh belakang pandang buku2 yg masih belum di selak.. wooooo.... x cukup nih!!! aku mengalas harap sume pihak... lebih2 lagi family n si dia... mudahan aku pulang mmbawa kejayaan.. mudahan aku pulang beraya dgn gembira...
Ya ALLAH.. kuat kn la semangat juang ku... berila aku semanagat n kekuatan.. lapang kan dada hambaMu yg hina ini... mudahkan segala urusan aku dan dia.. jauhkan la aku dari segala maksiat dan kemurkaanMu... moga aku jadi hamba yg lebih bertaqwa.. anak yg soleh.. n pelajar yg cemerlang... amin... aku mesti semangat!!!!!!


chak de!!!

Wednesday, June 25, 2008

Aku kembali...

salam ukhwah... setelah sekian lama menyepi. kini aku kembali menulis.insyaALLAH moga aku di beri kekuatan n semangat utk terus menyumbang sesuatu pd pemikiran masyarakat n umat.Mlm ni masih belum mmpunyai idea penulisan.cume post kt bwh ni aku da tulis lama.cume mlm ni je de masa n kelapangan nk post.hehehehehe.ye la tu... mcm bohong je kan.. xpe la..

Sekadar berpesan pd sahabat da teman.bile di fikirkan hidup ni sekejap je kan.dunia yg kite kejar2 kan ni hnyala mainan je.temapt utk kite sama2 kutip amalan utk di bwk jmpe ngn ALLAH kelak.Sama2 la kite crik makna sbenar khidupan ni,tanamkan perasaan 'izzah Islam tu dlm diri, da mudaha kite dpt jd hamba ALLAH yg benar2 bertaqwa... =)


"Sesungguhnya kehidupan dunia hanyalah permainan dan senda gurau. Dan jika kamu beriman dan bertakwa, Allah akan memberikan pahala kepadamu dan Dia tidak akan meminta harta-hartamu" (43:36)

i'm proud to b a Muslim...

Chhatrapati shivaji international airport

1 march 2008

532 ptg india

salam ukhwah.. hehehehehe.. lama tul aku x tulis kt cni.. skng ni aku on d way balik msia.. de kt airport india.xdpt la nk upload skang ni.kene la tunggu bali kumah. aku ctually mmg xde ideal la nk tulis ape.. cume de 1 kejadian yg sagt menginsaf kn td yg wt aku trus amik laptop n tulis. tunggu lama2 kang mmg x tulis la jdnye.. hehehehehe..

bermula ngn 1 hadis.. Islam itu pelik.. datang nya pelik.. maka beruntung lah org2 yg pelik.. lebih kurng cmni la hadsi tu punye makana.. sebuah hadis sahih..

mmg insaf tul aku arini.. aku ngn kimi tgh on d way nk balik msia... jalan2 sehari kt mumbai n mlm ni insyaallah balik msai yg di rindui.. hohohohoho... kitorg smpi airport ni kul 4 ptg td.. pas abis jalan2 1 mumbai.. x perlu la aku cite kn kt mana aku g td...

bile da smpi cni.. nk di jadi kn cite flight klitorg lama lg.. kul 1145 mlm.. smpi cni kul 4.. da tu x solat lg.. zuhur n asar... so aku pon carik la port yg best nk solat.. sbb kt cni x disediakan kemudahan surau.. klo kt sri lankan air pormmg de 1 surau yg sgt selesa.. tp xpe la.. sbb india ni bkn muslim country.. tp yg agak pelik majority mumbai ni klo x silap aku muslim.. tp xde plak surau.. ok la.. nk di jd kn cite kitorg pon crik la port tu tp x jmpe.. sbb sume tmpt open... kenepa open?? heheheheheh ni yg insaf nih.. aku ngn kimi nk crik tmpt2 yg agak tersorok.. mana latau klo2 tgh solat askar tu aneh ke.. ape ke.. n mcm2 la... at last jmpe la 1 port tu.. aku pon susn la beg kt 1 sudut tu sbb nk lindung... pastu la kan.. aku pon bntang jeket aku n solat. aku solat ddudk jer sbb nk cover...

nk di pendek kan cite... pas aku solat kimi plak.. sbb nk jaga brg td.. tgh2 kimi bru solat tu.. lalu la 2 org pompuan dewasa.. n sorg bdk kcik.. die tgk kimi solat..cara pemakaian die tu atau la yg die tu sorg muslimah... pastu die usha2 kimi solat... then die pon ptah balik ke blkg tgk kt luar tingkap... bincg2 sesama diorg pastu diorg pndang aku n senyum... aku pon senyum je la... pastu.. tanpa aku sangka.. die trus tngaal sepatu die... die solat kt situ jer... ngn selamber tnpa die hiraukan org yg lalu lalang.. aku mmg sgt2 terkejut n insaf.. alahai... jauh nye la beza iman aku ngn die... kenapa la aku mcm malu ni express kn yg aku ni islam.. islam ni mmg well known religion.. sume org tau.. tp napa msti aku n solat sorok2?? kenapa n kenapa??? insaf.... terinag aku hadis yg kt atas td... mmg rasulullah da jaman n cakap.. islam dtg mmg agak pelik.. di zaman org tgh sembah2 berhala... bunuh anak2.. islam dtg suruh smbah ALLAH yg satu.. susah org nk trima...

n skang ni bila mana org makin bnyak mensyirik kn ALLAH.. those yg practice islam akan di lihat penik n aneh.. tp yakin la.. itu la yg ALLAH nk dari kite.. insaf la....

Pasni magrib n isyak... flight aku kul 1145.. check in kul 9 lbih... mgrib msuk kul 630 ++... mampu kah aku dan kimi...???? =)

Tuesday, March 18, 2008

salam kemaafan...

salam ukhwah... maaf pada sahabat2 yg mengunjungi blog nih.. maaf sbb x update sbb skang ni penulis sedang berada di tanah air.. hehehehehehehe... so kurang berkelapangan utk menulias di samping masalah internet yg x berapa best... thanx for visiting... peace n luv..

chak de!!

Friday, February 8, 2008

Hanumangundi Menjerit !!!!

salam ukhwah.. wah... mmg da lama gile aku x update blog nih.hari ni 8 hb.las post 12 jan.fuh!! tambah 4 hari lagi da cukup sebulan aku biarkn blog ni kering kontang ngn idea n tulisan.dlm sebualn yg lepas mcm2 da jadi n aku pon sempat x sempat je nk tulis kt cni.tp untuk x menghampakn peminat2 aku (perasan), aku alhamdulillah dpt gak curik masa ckit2 tulis kt cni.. teringa aku kata2 mmbe smlm..

"wei krel.. update la blog ko.. aku da jd kn homepage.. tipa kali bukak x upload sdih je.." kata bang seed

"wei! aku shari smpi 3 kali bukak blog ko.. tp nape skang ni x upload plak??" tipu faiz

even aku tau diorg ni mmbohong bsr aku x kisah... =p

Sekadar berkongsi kegembiraan ngn sahabat2 sume ape yg da jadi smlm 7 feb.aku ngn 11 mmbe lain smlm g waterfall kt mane ntah.klo x silap aku national park kira2 dlm 1.5 jam journey dari manipal.hanumangundi falls..eh! x cuti ke?? heheheh jangan ingat malaysia je yg cuti chinese new year.. kitorg kt cni pon de cuti gak. pastu tambah ngn jumaat cuti sbb dean tu syg sgt ngn batch 19 so kira cuti de la 4 hari tmbaah ngn weekend.de bdk2 yg siap g ooty lg. mmg xle blah la.. ikut hati n nsfsu aku ni mmg la nk g jalan jauh2 sbb nnti time diorg jalan sebulan aku balik msia.. ishk..ishk... tp bile pk balik SDL (self directed learning) ngn IL (independent Learning) yg x siap lagi n xam yg bape minggu je kira xpe la spend half day je jln2 release tension.. =) bile2 bdk2 g ooty tu balik nnti siap masak la diorg nk ngadap sume2 keje nih.. hahahahaha... tp ntah2 diorg da siap awl2... aku yg malu.. =]

Aku bgtau mmbe sume btolak kul 7 pagi even aku tau x kn kul 7 punye.bkn sbb kitorg lmbt.. kitorg ni remaja yg berwawasan.klo kate kul 7 mmg kul 7 la.(masuk bakul diorang angkat =p) tp transport yg aku booking tu smpai lmbt ckit.pas aku call bru la nk dtg.. bdk2 dari nehru (kimi,anas ngn radi) kumpul kt nandini.. pastu dari primer residency (faiz ngn bang seed) pon dtg.1 jeep g amik amad azizul ngn abang aji kt shivam house n shidan ngn zaki kt swarnagiri. pastu sume kumpul kt umah aku.. ajay arcade yg indah lagi permai tuh.. amik aku ngn afiq.. =) dlm kul 7.45 kitorg bertolak g sana..

Nak di pendek kan cite kul 1030 kitorg smpi tempat tuh.Tapi b4 tu kitorg de g 1 tample buddha nih.bkn nk g sgt pon.sementara driver tu g breakfast kitorg pon g la jln2 jap.tample ni tingi kene naik tangga mcm batu caves tu.da naik atas nmpak bwh mmg sgt best n indah.ala ala kt genting gitu... huhuhuhu.pastu trus g waterfall .sampai je waterfall tuh mcm xbest je tgk awal2.kitorg kene turun tangga yg agak bole tahan la gayat nye.klo x caya tanya faiz.. kan faiz kan??? hehehehe..da turun nmpak plak tempe ramai buat bising kt waterfall tuh. cit! x bole jadi ni.. kitorg pon trun la lagi nk carik port yg best ckit. teringat aku kata2 bai.. "ko klo nk g sana sbb waterfall je mmg x best la.klo sbb mmbe ramai2 sure best" so dari situ aku da de expectation y tmpat tu x la best sgt.lompat2 batu ngn periuk belanga yg bsr2.at last jumpe gak 1 area yg bole tahan best la.. xpe la.. kira syukur sbb da smpi ngn selamat..

Aktiviti dimulakan ngn makan2 sbb kitorg mmg x breakfast lg.msg2 tgh kebulur.smpi perut zaki da main lagu siti da.pagi tu kitorg breakfast ngn roti telru amad n abg aji.best wooo..nk amik ati jer=p) kira bakat terpendam la diorg wt bnde tuh.pastu ngn kek batik plak.(thanx pd sy sponsor!!) abih breakfast aku la org petama yg rasmi kan air kt waterfall tu.berbekal kn tite ngn goggle(x perlu pkai pon) aku pon msuk la dlm air.. PERGHHH!!!! sejuk bapak mcm dlm peti ais nandini plak.mmg sejuk sgt2! sgt2 sejuk!! sejuknye!!! xde bahasa yg aku mampu ckp lagi nk gambarkn sejuk air tu.kitorg smpi cmpak botol coke sbb nk sejuk kn air tuh.hehehehehe.dan dgn rasminye afiq merasmkan pembukaaan open toilet kt kawasan tuh.. hahahahah =p

Nak di pendek kn cite lagi sbb tgn aku da lenguh nk taip.. tu je la aktivti kitorang kt situ.mandi makan mandi makan mandi makan pastu amik gamba. sebut pasal makan plak.. kredit pd pembawak makanan.. even waen,amar ngan bai kata baik ajak gadis sbb diorg le sponsor mkanan tp kitorg le bukitkan yg xde gadis pon le makan.hahahahahaa.. aku ngn afiq bwk mee gorang ngn nasik goreng. best x??? padahal raju yg masak.. huhuhuhu. pastu tambah lagi ngn bubur kacang azizul.. perghhh!!! aku mmg da lam x mkn bnde tuh.. pastu ngn abg seed plak yg bwak 2 botol oren Tang yg indah lagi permai.. fuhh!! mmg bermakna la ari tu.. pendek kata kitorang makan smpi menangis la... hahahahaha amad yg paling nyak makan sekali!! =p eh! lupe plak.. sahabt dari nehru pon de gak.. diorg bwk jajan2 n air yg best.. x abis pon.. hahahaha.. zaki ngn shidan??? diorg bwk perut jer... hohohohohohooho... tp x kisah pon sbb kite sume enjoy!!!

Lepas je kiotg mandi fasa pertama aku ngn beberape bdk lain (except zaki bang seed ngn radi) de explore 1 area yg mcm best kt sana.aku jumpe gak la 1 tempat yg agak dalam n best.hhuhuhuhuhuhu de batu yg kitornag wt mcm papan gelongsor.dalam takat leher.lompat2 main air mcm budak2 jer kt sana. time tu mmg x pk stdy ape2 pon.even afiq yg bawak note pon x sempat nk baca.. hahahahaha better la dari aku ni!! =p tp satu je yg aku sdar n perasan.skang ni pas balaja microb sume tmpat aku rase x selamat.mandi pon cuak je.. ntah2 ade Acanthamoeba sp ke, ade Cryptococcus ke sbb kt batu2 tu de bnyak gak la taik burung. kang x pasal2 aku kene protozoal ngn fungal meningitis plak. yela.. bile aku smpi kt 1 batu tu aku nmpak de bnde2 pelik.terus aku x berani nk dekat.agak2 klo aku x belaja microbe mmg aku layan je tmpat2 tuh hahahaha.ni la ciptaan ALLAH.kite tinggal kt duni diorg sbb diorg lagi ramai dari kite.hihihihihi..=) abis mandi fasa kedua balik2 tgk2 radi ngn zaki tgh tdo... ade ke patut??? =p

Dlm kul 3 lbih ckit kitorg da siap2 kemas tmpat tu nk blah.eh! lup nk cite.abang aji kene marah ngn renjer hutan tu sbb wt ungung api.padalah shidan ngn bang seed yg wat.. hahahahaha padan muka abg aji!! tp ranjer tu kn tempe.. ckp pon kitorg x phm hhahahah.kitorg kmas n memblah kn dri dri tmpt tuh. g kt bahagia atas ckit utk amik gamba dlu sbb msa dtg tadi tmpt tu penuh ngn tempe.Subhanallah... mmg canti sgt2 ciptaan ALLAh nih.. bole plak kitorg nmpak rainbow kt air yg jatuh dari atas tuh.. indahnyer... =) pas2 amik gambar se snap 2 kitorg pon blah.. nk balik ni pon 1 kes lagi.tangga tu da la tinggi bapak.. gayat lagi.. penat lagi.. kitorang daki tangga tu.. mcm separuh mati.letih woooo..... aku mmg semput.myb sbb da dkt sebulan x main bola kot.. (alasan) so da kurg fit la.. =p bile sampi je kt atas tu mmg sangat nikmat la.actually aku bengan ngn mmbe2 yg xnk bwk barang.da la periuk sume2 tu berat.bole melanggang je.tp aku punye panas tu ilang sbb pk seronok yg dpt.. =) chill!!!

On d way balik kitorg singgh kt 1 masjid yg ahak lama tp cntik la..mcm masjid kt kg abg seed.. =) solat asar kt situ n terus balik.sekali dlm jeep tu munir plak call aku.munir ni mmbe dr NZ.kira sahabat dunia akhirat la.agak salah la msa die call sb x dngar sgt.tp really enjoy ckp ngn die.rindu woo kt ko nir... =)
dalam kul 6 kitorg smpi kt manipal.. alhamdulillah.. berjaya spen masa ari tu ngn sangat kualiti.. alhamdulillah sume slamat sampai.. =)
thanx to kimi radi anas paiz bang seed amad azizul bang aji shidan zaki afiq n krel for making this trip really enjoyable... peace n luv!!!!

ps> thanx to aswan yg tolong panas kan nasik n mee n goreng telur, kepada yg sponsor kek batik thanx again.. n sori to apis (housemate) y xg sbb aku da abis kan sume telur dlm fridge... hahahahahah die kebulur pagi tuh... =p




2 ajay+3 shivam+2 swarnagiri+2 residency+ 3nehru = enjoy n ukhwah =)



cantik n indah... tp de plak yg wt spoil... cube teka??? =p



afiq yg buat2 'sexy'... =p



sayangi alam kita... =)



korg nmpak x pelangi kt blakang tu??? indah kan... subhanallah!!



muke yg letih separuh mati pas naik tangga... =p



eh! abg macho mana plak nih??? =)


chak de!!!


Saturday, January 12, 2008

Hijrah - antara kesahihan dan kemasyhuran...

Salam ukhwah... wah!! bole tahan lama jugak aku x coret kan pape kt cni.Tibe2 aku rasa nk cerita or kongsi something pulak malam ni.even keje memang berlambak sangat2 tapi xpe la.sekejap je kan.. Alhamdulillah ALLAH mudahakn urusan aku satu persatu.Selesai Saturday Circle tadi dengan jayanya dan aku berpuas hati dengan preparation n presentation yang aku da buat.Mudahan dapat bagi manafaat pada yg lain lnsyaALLAH..


Rasanya masih tak lewat lagi utk aku ucapkan Selamat menyambut Maal Hijrah 1429 pada suma.Semoga dgn kedatangan tahun baru Islam ni kite jadi hamba ALLAH yg lebih bertaqwa n dpt menjalani kehidupan yg lebih baik dari tahun2 sebelumnya.Sedikit cerita mengenai Hijrah.Aku rase ramai yg da tahu tentang sejarah,kepantingan n pengajaran dari Hijrah Rasulullah ni.Cume aku hari ni nak kongsi ngn korang sume ape yg aku dapat n baca.Mana yg x tau lagi kiranya ni ilmu baru utk korang n pada mana yg da tahu angap la ni sbagai peringatan..=)


Bermula dengan keruntuhan empangan Maarib di Yaman (kerajaan Saba') 300M hingga 622M ketika hijrah Rasulullah,bangsa arab merupakan bangsa yang sangat teruk atau yg kite lebih kenali dengan arab jahiliah.bunuh anak,arak,tindas orang,semua tu da jadi permainan harian diorang.hinggakan Rom dan Parsi yg menguasai pentas dunia ketika tu pon x hingin nak takluk org2 arab nih.Hijrah bagi aku ni merupakan titik tolak kepada kemajuan tamadun Islam dan perubahan bangsa arab atas muka bumi ni.Kalo kite tengok sama2,Rasulullah dapat wahyu yang pertama pada 610M dan 50 tahun selepas itu bangsa Arab da menjadi satu bangsa yg di geruni di dunia dan hampir menguasai 1/3 dunia.Bagi aku semua ni bermula dengan hijrah Rasulullah dan sahabat.


Namun dlm kite x sedar, umat Islam masih lagi disajikan dengan paparan peristiwa hijrah yang masih tidak dapat lari dari keraguan kesahihan cerita dan unsur-unsur tokok tambahnya. Amat malang sekali, cerita-cerita camni x pernah dinilai semula secara meluas atau dapat perhatian pihak yang berwajib. Kisah yang telah disahihkan cuma disebarkan di peringkat ceramah-ceramah, seminar-seminar atau di perbincangan akademik semata-mata. Malah, teks-teks buku agama sekolah-sekolah masih menyaji cerita-cerita lama ini.


Jom kita imbas kembali cerita hijrah yang dipaparkan. Pada yg nak tengok cerita asal yg kite belaja zaman kecik2 dulu korang bole baca menerusi web nih. http://www.kisahislam.com/i/content/view/138/40/


Bermula dengan kisah pihak Quraish telah bermesyuarat di Daar al-Nadwah, yang diketuai oleh sepuluh orang pembesar Quraish termasuklah Abu Jahal, al-Hakam bin Abi 'Aas, 'Uuqbah, Abu Lahab, Ubai bin Khalaf dan lain-lain. Didalam mesyuarat tersebut, Abu Jahal mengesyorkan agar Nabi di bunuh dan cadangan ini disokong oleh seorang tua Najdi yang dikata penyamaran Syaitan.


Nabi :saw memulakan penghijrahan dari rumah baginda pada waktu malam. Saidina Ali ra. telah ditugaskan untuk tidur dikatil Nabi :saw agar dia kelihatan sebagai Muhammad. Orang-orang Quraish pada waktu itu sudah mengepung rumah Nabi :saw. Nabi :saw pun keluar dari rumahnya lalu menabur pasir kearah muka orang-orang Quraish seraya membaca ayat :-

"Dan Kami jadikan (sifat tamak dan gila mereka kepada harta benda dan pangkat itu sebagai) sekatan (yang menghalang mereka daripada memandang kepada keburukan dan kesingkatan masa dunia yang ada) di hadapan mereka dan sekatan (yang menghalang mereka daripada memikirkan azab yang ada) di belakang mereka (pada hari kiamat). lalu Kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu, mereka tidak dapat melihat (jalan yang benar). " [Yasin : 9]


Akibat dari itu, orang-orang Quraish tidak mampu melihat Nabi :saw keluar dari rumah. Hanya pada keesokkan harinya mereka sedar bahawa orang yang sedang tidur di katil Nabi :saw adalah Ali ra. Baginda bersama Abu Bakar ra telah pergi ke Bukit Thawr dan bersembunyi didalam guanya. Pada hari yang seterusnya, pihak Quraish didalam operasi pencariannya telah pergi ke gua Thawr dan mendapati tempat tersebut dipenuhi dengan sarang labah-labah dan terdapatnya dua ekor merpati. Lalu seorang dari mereka berkata : Tidak mungkin seorang pun telah memasuki kawasan ini.



Kisah diatas ini popular dikalangan kita, akan tetapi kesahihan ceritanya masih di ragukan, Di antaranya adalah :-


a. Kisah syaitan yang menyamar sebagai seorang tua (menghadiri mesyuarat pembesar Quraish) tidak terdapat pada hadith Bukhari.


b. Didalam hadith Bukhari, Nabi :saw telah memulakan hijrah bersama Abu Bakar ra. pada waktu siang, dan bukan malam. Kisah ini terdapat didalam hadith Bukari (#3905) dibawah bab Hijrah Nabi :saw dan sahabat-sahabatnya ke Madinah.


c. Kisah Ali ra. di perintahkan oleh Nabi :saw menggantikan Nabi :saw dibilik tidurnya didapati sanadnya dhaif. Malah didalam hadith Bukhari menceritakan peranan keluarga Abu Bakr ra didalam penghijrahan Nabi :saw, dan bukan Ali ra.


d. Tidak wujud langsung pengepungan Quraish di rumah Nabi pada waktu malam dan juga kaifiat melontar pasir berserta membaca surah Yasin ayat 9 bagi mengkaburkan mata tentera Quraish.


e. Hadith yang menceritakan mengenai peranan labah-labah dan dua ekor merpati adalah dhaef, sebagaimana kata al-Albani didalam al-Silsilah al-Dhaefah (3/339) dan Ahmad Shakir didalam Tahqiq al-Musnad, merujuk kepada sanad hadith tersebut dhaef (lemah).


Syiekh Dr Yusuf al-Qaradhawi menyatakan bahawa pengarang-pengarang sirah tidak berapa teliti didalam menilai kesahihan sesuatu riwayat, malah hadith-hadith ini banyak menerima kritikan dari ahli-ahli hadith. Kebanyakkan sumbernya di ambil dari Tarikh Tabari dan Ibn Sa'ad.

al-Qaradhawi menjelaskan bahawa hijrah Nabi :saw mendapat pertolongan dari tentera-tentera ghaib sebagaimana firman Allah swt :-

"Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya." [Surah al-Taubah : 40]


Labah-labah dan merpati adalah makluk Tuhan yang nampak, jelas menunjukkan ia bertentangan dengan ayat diatas yang merujuk kepada pertolongan tentera-tentera ghaib kata al-Qaradhawi.


Sudah sampai masanya untuk masyarakat kita dipaparkan dengan kisah hijrah yang diambil dari hadith-hadith sahih, yang dapat membebaskan manusia dari kisah-kisah yang palsu dan keterlaluan. Tidaklah menghairankan ada juga teori-teori yang menjelaskan akan terdapatnya jarum-jarum Syiah didalam penyebaran kisah sirah yang seumpamanya, contohnya pergorbanan pemuda yang bernama Ali ra. mempertarungkan diri menggantikan Nabi :saw.


Semua pihak harus mengembeling tenaga kearah memperbetulkan kesahihan hijrah Nabi :saw. Buku teks sekolah, buku kanak-kanak, penceramah-penceramah harus memainkan peranan membersihkan kisah hijrah Nabi :saw agar ia kembali didalam bentuk asalnya. Barangkali pada permulaannya mungkin tidak menyeronokkan tanpa cerita labah-labah dan merpati, akan tetapi lama kelamaan mereka akan menerimanya.


Harapnye post kali ni dapat bagi something kt korang yg sudi baca.Da sampai masanya untuk kite kembali kepada Al Quran dan Sunnah menurut pemikiran dan tafsiran salaf al-soleh. Mudahan Islam yg kite amalkan hari ni sama ataupun hampir sama dengan Islam yg di bawa oleh Rasulullah saw.. =)


p/s> sumber aku amik dari www.al-ahkam.net ngn www.kisahislam.com


chak de!!

Friday, January 4, 2008

Is Everything Forbidden in Islam?

Salam ukhwah.. today's post is focusing on non muslim as well as muslim who seek for the truth of Islam.It's all about a question which is asked by an indian man regarding some issues and had been answered nicely by Idris Tawfiq who has a degree in English language and Literature from the University of Manchester and a degree in Sacred Theology from the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas in Rome. He was Head of Religious Studies in different schools in England and Wales and has much experience of teaching, both in the UK and Egypt. Before embracing Islam, Idris was a Roman Catholic priest.

Question

As-salamu alaikum. I am finding difficulty in understanding the basics of islam. Firstly, which sects are correct? There is so much difference in their beliefs e.g. Hanafi, Salafi, what are all these?

Basic things such as watching movies listening to songs, going to cinemas, watching comedy, cracking jokes etc., all these things I have mentioned are prohibited according to Islam if I am correct? All these concerns make me feel that following Islam will make one a loner and more miserable. Everyone needs some kind of entertainment. I don't mean to insult Islam it's just that these things really bother me. Ultimately why all these regulations?


Answer
Salam Brother, Thank you very much for your question.

Smile: The First Lesson

Contrary to what you seem to think, Islam is anything but dull and it is so simple to understand. Unfortunately, though, we often complicate things so much that ordinary people find them difficult to understand. As Muslims, we sometimes give a very poor Islam of what Islam is really like by the way we behave.

In the place where I teach, for example, I spent the first few weeks wondering why everyone looked so miserable. No one seemed to offer "As-salamu alaikum" (peace be unto you) to you unless they knew you, and everyone looked so serious all the time.

I told my students that the most important rule in my class was that they should smile. And you know, just by saying that, many of them began to look less serious around the corridors and even began to greet strangers with the Muslim greeting of peace.

It seems as though many of them had this idea at the back of their minds that Islamic scholars should not laugh, although none of them could actually tell them where such an idea came from. In such a mindset, anything that is fun is wrong. But such a mindset has no basis in Islam.

The Islamic scholars from long ago, when Islamic knowledge was highly valued and was the basis of life, traveled throughout the world calling people to Islam and continuing the search for knowledge. From this situation eminent scholars emerged who answered the complex questions and issues of their place and time.



Diversity Is Not a Malady

The four schools, Hanafi, Shafi`i, Maliki and Hanbali, were the most prominent, but they held each other in the greatest respect, since each of their opinions is acceptable within Islam. The whole point of their study was to help people to follow Allah more closely. The rules they made were not rules just for the sake of it.

In a dynamic faith like Islam, it is natural to have different schools of thought and movements, and they differ only on the very detailed issues of Islam, not the major ones.

The problem does not come from benefiting from their research and knowledge, the problem comes when people align themselves with one of them to the exclusion of the others and compete for who is the best. What is worse is when followers of one particular school look upon others as rivals and not really living the real Islam.

You are quite right that Muslims can become confused. And there is really no need to. Islam is very simple. Islam asks people to declare that there is no god but Allah and that Muhammad is the Messenger of Allah. If we can take these things into our hearts and not just proclaim them with our lips, and if we can live what we proclaim, then Islam will speak with a very clear voice.

There is an Arabic proverb which says, 'What comes from the lips reaches the ears, but what comes from the heart reaches the heart.' As Muslims we ought to take this proverb into our own hearts and let others benefit from it. We should not just tell others how they should behave, but we should show them.



Fun and Celebrations

Our beloved Prophet (peace be upon him) was the best of men ever to have lived. He was not only good and kind, wise and a great leader, but he was also full of fun with his friends, and very tender.

There are so many occasions when we see the Prophet laughing and joking. There was the famous time, also, when he was interrupted at prayer by the young Hasan and Husain. Rather than tell them to go away, he allowed them to play with him, and then he made up the prayer later. Is this the all-too serious Islam that many would have us believe in?

Muhammad was also easy to forgive if it was right to do so. If there was any slight to Islam, he would fight it with all his strength, but if the insult was a personal one he would most often overlook it. And by doing that he won so many hearts to Islam.

We need to distinguish what is from Islam and what are the cultural practices which people have come to observe in different parts of the world. I am sure that there are many Muslims who would agree with you that it is forbidden to watch comedy or to crack jokes, but they would find it very hard to show you where such an order comes from. It certainly does not come from Islam.

There is a very simple truth which Muslims should remember. Everything is permissible in Islam, except that which has been expressly forbidden. There are too many Muslims who are quick to tell you that such and such is forbidden, but they have no basis in the noble Quran or the Sunnah of our Prophet for making such claims.

The things in Islam which are actually forbidden to Muslims are very few. They include the eating of pork and the drinking of alcohol, for example, because Allah has declared that these things are harmful to us. Cracking jokes is not one of the forbidden things.



No Excuse for Being Miserable

There are many nowadays who declare 'we will die for you Muhammad' yet what we need nowadays is for Muslims to live for him. The Sunnah of our beloved Prophet makes life easier, not more difficult. His example brings us closer to Allah and closer to other Muslims, not further from them. May the peace and blessings of Allah be upon him.

The rules which we observe as Muslims are there for our own good, to help us live the lives that Almighty Allah wants us to live. They are not just rules and regulations for the sake of it. Unfortunately, some of those who tell us how to behave in such a way and how not to behave in another, have missed the point of what is allowed and what is not in Islam.

Muslims should be the happiest of people. We should be recognized by others by the way we speak, the way we act and by the cheerful and pleasant way we interact with others. There is no excuse whatever for Muslims to be miserable and none whatever for being loners. Islam is a community religion. We are brothers and sisters to one another and we pray best when we pray together in the mosque in congregation.

I know a lot of Muslims who are very serious. I even know some who are miserable. But the vast number of Muslims I know are cheerful people who are trying their best to live good lives in the service of Allah and of their brothers and sisters. Just read the life of our Prophet to see how Muslims should really behave. Do not let the miserable ones spoil your understanding of what Islam is really like.


Hopefully this can give us benefits in looking foward to be a better Muslim... chak de!!!





Thursday, January 3, 2008

KELEBIHAN MENGHAYATI AL-QURAN..

Salam ukhwah.. post kali ni aku tujukn utk sume yg rajin ngaji baikpun yang malas ngaji.Sama2 la kite amik iktibar n pengajar dari hadis2 baginda mengenai AlQuran,mukjizat teragung Rasulullah s.a.w yg ALLAH janji akan kekal hingga hari kiamat tanpa sedikit pun cacat celanya.AlQuran yg ader kt rak umah kite ni, itu jugak la yg di baca oleh Rasulullah 1400 tahun dulu, itu la yg di baca oleh para sahabat dan itu juga la yg di baca oleh tabi' n tabi'n..

Al-Quran merupakan mukjizat yang paling besar dan utama yang diturunkan oleh Allah kepada nabi kita Muhammad s.a.w. Ia merupakan petunjuk yang paling baik untuk umat manusia sehingga hari qiamat dalam mencari keredhaan Allah seterusnya mencapai kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

Di antara kelebihan membaca serta menghayati segala isi al-Quran dapat dilihat melalui beberapa petikan hadis nabi s.a.w sebagai pedoman kepada kita semua.

1. Sabda nabi s.a.w yang bermaksud : Sebaik-baik kamu ialah orang yang belajar al-Quran dan mengajarnya - muttafaqqun 'alaihi

2. Sabda nabi s.a.w yang bermaksud : Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah (al-Quran) maka baginya(pembaca) dengannya (al-Quran) pahala dan pahala digandakan sepuluh sebagaimananya. Aku tidak kata bahawa alif laam miim itu satu huruf tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim itu satu huruf - diriwayat oleh Tarmizi dan ia merupakan hadis hasan sohih

3.Sabda nabi s.a.w yang bermaksud : Orang yang membaca al-quran dan dia mahir dengannya bersama malaikat yang mulia dan orang yang taat. Sesiapa yang membaca al-Quran sedangkan dia tersekat-sekat padanya dan dia begitu susah atasnya maka baginya 2 pahala (pahala membaca dan pahala kesusahan). - Sohih Bukhari dan muslim

4.Abi Umamah al-Bahili telah berkata bahawa dia mendengar sabda nabi s.a.w yang bermaksud : Kamu hendaklah membaca al-Quran maka sesungguhnya ia akan datang pada hari qiamat sebagai syafaat bagi ahli-ahlinya - Riwayat Muslim

5. Sabda nabi s.a.w yang bermaksud : Sesungguhnya sesiapa yang tidak terdapat pada kerongkongnya sesuatu daripada al-Quran(tidak membaca) maka ia seperti rumah yang usang - Riwayat Tarmizi

6. Dalam satu hadis Qudsi di mana sabda nabi s.a.w yang bermaksud : Allah telah berfirman yang bermaksud : Sesiapa yang sentiasa sibuk dengan al-Quran dan zikir mengingatiKu daripada meminta-minta kepadaKu maka Aku akan anugerahkan perkara yang lebih baik daripada Aku anugerahkan kepada mereka yang sentiasa memohon kepadaKu itu. Dan kelebihan Kalam Allah di atas segala kalam yang lain seperti lebihnya Allah di atas segala makhlukNya - Riwayat Tarmizi dan hadis hasan sohih

7. Sabda nabi s.a.w yang bermaksud : Tiada suatu kaum yang berhimpun di dalam rumah daripada rumah-rumah Allah (masjid) membaca kitab Allah (al-Quran) dan tadarrus antara mereka melainkan akan diturunkan ketenangan ke atas mereka, disirami ke atas mereka rahmat, dikelilingi oleh para malaikat dan Allah menyebut-nyebut mereka pada sesiapa di sisinya - Riwayat Muslim

8. Daripada Daripada 'Uqbah bin 'Amir telah berkata : Telah keluar Rasulullah s.a.w menemui kami di Suffah maka sabdanya : Siapakah di kalangan kamu yang suka keluar ke Buthan dan 'Aqiq (nama 2 tempat di Madinah) di mana dia akan membawa pulang darinya 2 ekor unta yang sihat lagi gemuk tanpa berbuat dosa dan tidak pula memutuskan tali persaudaraan ? Maka kami menjawab : Wahai Rasulullah! Kami semua menyukai perkara itu. Sabdanya : Mengapakah seseorang daripadamu tidak keluar ke masjid untuk belajar atau membaca 2 ayat daripada kitab Allah (al-Quran) maka ia lebih baik daripada 2 ekor unta yang gemuk, tiga ekor, empat ekor di mana lebih baik baginya daripada empat dan daripada semua bilangan untaTelah keluar Rasulullah s.a.w menemui kami di Suffah maka sabdanya : Siapakah di kalangan kamu yang suka keluar ke Buthan dan 'Aqiq (nama 2 tempat di Madinah) di mana dia akan membawa pulang darinya 2 ekor unta yang sihat lagi gemuk tanpa berbuat dosa dan tidak pula memutuskan tali persaudaraan ? Maka kami menjawab : Wahai Rasulullah! Kami semua menyukai perkara itu. Sabdanya : Mengapakah seseorang daripadamu tidak keluar ke masjid untuk belajar atau membaca 2 ayat daripada kitab Allah (al-Quran) maka ia lebih baik daripada 2 ekor unta yang gemuk, tiga ekor, empat ekor di mana lebih baik baginya daripada empat dan daripada semua bilangan un - Riwayat Muslim


*sama2 la kite amik kelebihan yg ade.insyaALLAH sume2 hadis2 di atas sahih2 belaka... =)

chak de!!!