Saturday, December 29, 2007

apa erti kekalahan???

aku da lama nk tulis psl kisah nih.sebuah pengalaman yg aku rase sgt bermanafaat utk dri aku.saje je nk kongsi2 ngn korg.agak2 baik ambik la.kalo rese mcm x baik campak je kt dinding.as introduction aku ni blaja kt MMMC india.and aku ni Batch yg ke-19 kt cni.nk di pendek kna cite,kitorg kt cni every year ade Interbatch competiton.kira mcm annual event la.mcm2 games ade.baik dr segi sports mahupon yg cultural punyer.aku sure la join bahagian sports sbb bakat seni aku kurang ckit.konon bakat sukan la.mcm2 aku join sbb aku antara insan yg paling berbakat la kt cni.muhahahahaha.(masuk bakul angkat sendriri) bermula ngn volley ball,takraw,bola sepak,futsal, dan hoki.. sume aku layan. tp nk jd kn cite yg kurang best la.most of the game kitorang dr batch 19 kalah.. kalah wooo.. sedih tu mcm nk nagis la.bkn sbb aku yg main n kalah.tp sbb nasib n myb ni ujian ALLAH kt kitorang.aku start ngn bola.kitorg training for the game almost 2 month.bole kate semingu tu dkat 3,4 kali turun training.amad aku punye kapten x sudah2 send msg sruh turun training.sbb nk mng la kan.. tp nk di pendek kan cite.kitorg kalahdgn batch junior.sedih bapak la.da la knock out.organizer ni pon 1.. xpe la.. da xde rezeki.pastu volleyball plak.tiap2 pagi training b4 g klas.korg bayagkan la betapa semangatnye kitorg ni trun training.pastu kalah gak ngn junior.takraw plak?? da msuk final.kalah jugak ngn junior.sedih di hati ni hanya ALLAH je yang tau.futsal plak... 2 team dr batch aku da msuk semifinal.tp dua dua pon kalah gak.de yg sepak penalti x masuk la.ape la.aku plak injured smpila skang ni sbb nk sepak kaki opponent sekali kaki aku yg kene.padan la ngn muke aku.myb aku le cite jer.klo korg yg ade kt cni n nmpak pe yg kitorg rase n alami mst sdih n terharu.hehehehehehe.kesian kt kitorang.sampai kn aku n beberapa yg lain da jd mcm takut nk involve ngn ape2 games sbb takut kalah lg.. TAPI.... hakikat yg kite kene pgg n ni la yg aku belaja dr sume yg da jadi.aku anggap sume yg da jd ni as ujian dr ALLAH utk uji hamba2Nya.korg sure ingat ayat ni kan..

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?" (29:2)

bile aku pk ayat ni tu yg wt aku jd semangat n x give up ngn ape yg da jadi.angap sume ni sbg 1 ujian.n jugak adat dlm permainnan.klo both team nk mng x yah main la kan.hikhikhik.pastu aku blaja ape tu erti sportmanship.bila mana kite da kene.for example klo kite lwn bola o ape2 je.kite kene da sebijik o 2bijik.yg pling pnting... never give up!!! work harder to beat them.and win the game.ni la semangat yg paling aku suke n aku banyak belajar. dri sini aku balaja 1 bnde lagi.walau ape pon yg kite wat.kite mesti ade usaha.kite usaha sunguh2 n tawakkal.let every single thing to be determined by The Almighty.sbb tu dlm stp perkara aku akan pasti kan aku da letak some effort yg bersungguh utk aku dpt.tapi.. klo x dapat xpe la... sedih n frust tu mmg adat biase kite as human being.tp cmne kite control bnde tu yg plin penting aku rase..

haa.. b4 aku lupe... sok ptg aku de lawan hoki.meneruskan perjuangan interbatch yg da tingal sikit. even batch aku da mng overall (mostly bdk pompuan yg contribute) tp aku mst n usaha utk mng gak.doakan aku.. hihihihihihi.. ape la nasib hoki aku sok nih.. daa!!!

4 comments:

AmiE said...

salam..

akhirnya, bak kata amnah..=)..
crite pasal kalah ni, mmg ssh..
sebab setiap org pun kalo boleh x nak berada di bwh..

neway, good luck match hockey..
all the best,
jgn terpukul kaki kwn sudaa...huahua

link ur blog in mine, key..

amnah mohd yousop said...

Salam.

selamat dtg ke dunia blogging.semoga terus menulis.

ni amnah tp yg taip.haha.

amnah mohd yousop said...

ni amnah tp amie yg taip*

krel_themagnificent said...

thanx.. ko lmbat ckp la mie.. aku baru bantai kaki n tangan org ptg td.. hehehehehe